maanantai 1. syyskuuta 2014

36 / 2014 Kohti uusia haasteita


Se oli sitten Venetsialais-maraton viime viikonloppuna. Juoksin sen yhdessä veljeni kanssa, hänelle se oli ensimmäinen maraton. Hän oli seurannut ohjelmaani viimeiset puolivuotta ja hyvin meni läpi. Tavoite aikana ollut viisi tuntia alittui selvästi. Toivottavasti teitä oli uskaltautunut muitakin ensikertalaisia matkaan. Se on hienoa olla todistamassa vieressä, kun ihminen saavuttaa itsellensä merkityksellisiä asioita, kuten esimerkiksi maratonin juoksemisen.  

Itse haluaisin nähdä, että ensimmäinen maraton toimii vain alkulaukauksena pidemmälle juoksuharrastukselle. Monelle maraton toimii motivointikeinona saada itsensä liikkeelle alussa, mutta kun ensimmäinen maraton on läpäisty, niin silloin täytyy kääntää katseet kohti uusia haasteita. Monelle ensikertalaiselle tämä on uusi maraton. Yleensä tavoitteena on tällöin juosta maraton ensimmäistä nopeammin tai sitten osallistua jollekin massa-maratonille, kuten esimerkiksi Tukholman maratonille. Molemmat ovat hyviä tavoitteita.

Omat ajatukset ovat kääntyneet jo kuun lopun Spartathloniin. Spartathlon on yksi tunnetuimpia ja yhtenä vaikeimmista pidettynä yhtä mittaa juostavista ultrajuoksuista. Edessä on 246 kilometriä asfalttia, sorateitä sekä vuoristopolkuja. Jo kolmannen kerran pakkaan lenkkarini ja evääni tätä juoksua varten. Siitä alkaa muodostumaan omaa harjoitteluani ja juoksuani rytmittävä tekijä.

Vaikka itse juoksuun on vielä kolme ja puoli viikkoa, niin harjoitukset alkavat olemaan jo takana. Viime viikko oli erittäin raskas viikko, jolloin tehtiin viimeiset tärkeät avainharjoitteet. Tämä viikko menee palauttelussa ja tulevilla viikoilla tehdään muutamia vauhdikkaampia lenkkejä, muttei enää kovin pitkiä.

Olen oikeastaan valmistautunut koko vuoden tätä juoksua silmällä pitäen. Ainoa todellinen kilpajuoksu oli kesäkuun alussa juostu 100 kilometriä Perniössä, ja sekin oli laskettu siten, että ehtii palautumaan Spartathlonia varten. Kuukausi sitten tehty tupla-teräsmieskisa tehtiin Spartathloniin valmistavana treeninä ja sitä ei tohtinut liian lujaa ottaa. Tietenkin 27 tunnin suoritus vaatii valmistautumisen ja palautumisen, mutta kun ei aivan kaikkea ota koneesta irti, niin palautuminen nopeutuu huomattavasti.

Nyt, kun pääosa harjoittelua on takana, alkaa luonnollisesti hermoilu. Päässä pyörii ajatuksia siitä onko tullut harjoiteltua tarpeeksi, kestävätkö paikat ja onkohan varustus ja varustautuminen oikeanlaista. Koko tämä kuukausi menee näitä asioita pohtiessa.  Samanlaisia aatoksia kuin mitä sitä käydään läpi ennen ensimmäistä maratonia. Täytyy vain muistaa omat neuvot, ei saa hermo pettää eikä saa tehdä mitään ihmeellistä uutta.

Onneksi kokemus tuo mukanaan myös rituaaleja, jotka auttavat hoitamaan hermostuneisuutta. Itselleni on kehittynyt kahdelle viimeiselle viikolle selkeä harjoitusohjelma, jota olen jo noudattanut muutaman vuoden. Toistan sen aina samankaltaisena, sillä tulokset sen noudattamisesta ovat aina olleet hyviä. Tämän vuoksi sitä varmaan jokainen kehittää niitä omia tapojaan ennen kisoja; ne toimivat ja tuovat mielenrauhaa. Rituaalit ovat siis hyviä niin kauan kun niistä ei muodostu pakkomielteitä, joista poikkeaminen saa kisat menemään mönkään. Kuten muussakin elämässä, niin tässäkin, kohtuus pitää olla kaikessa, myös rituaaleissa.


Harjoitteluintoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti